Wij zijn momenteel gesloten, bestellingen zullen pas 6 januari worden verwerkt en verstuurd
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Daishin Ryujin

De 'Ryujin' serie is een serie geheel roestvrijstalen messen gemaakt in Tsubame-Sanjo, Niigata, Japan. Het grootste kenmerk van de 'Ryujin' serie is het extreem scherpe en ongeëvenaarde zuiverheid op het snijvlak, gecreëerd door de jarenlange ervaring van de ambachtslieden van Daishin. Het lemmet is gemaakt van Japans molybdeen-vanadiumstaal, ook wel bekend onder 1k6 of ps60 staal, aangekocht bij de Aichi steel Corporation.

De geometrie van het lemmet is bijzonder te noemen. Elk lemmet wordt met de hand afgewerkt met behulp van de "Edo-slijptechniek", die slechts door een paar vakmensen in Japan wordt toegepast. Dit resulteert in een uitstekende dunheid en scherpte. De Edo slijptechniek herkent zich in een verfijnde geometrie, waarbij één zijde praktisch recht is geslepen en de andere zijde een hele lange vouw heeft (kireha). Dankzij het dunne lemmet is het mes zowel geschikt voor rechtshandigen als linkshandigen. 

Het oppervlak van het handvat is kopie van de Kamakura-bori (鎌倉彫) stijl. Een traditionele bewerkingstechniek voor hout die zich kenmerkt met kleine uitsparingen in het oppervlak, aangebracht met een guts.  Door de Kamakura-bori-stijl aan te brengen op het stalen heft, geeft het een perfect handgevoel voor de gebruiker. Bovendien is het heft door de binnenkant hol te maken licht van gewicht, zodat het mes nooit echt zwaar aanvoelt, zelfs niet als u hem langdurig gebruikt. De brug tussen heft en lemmet is laag en comfortabel, ideaal voor de pinch grip. Dit resulteert dat het mes een verlengstuk van de hand van de gebruiker wordt.

De messen van Ryujin zijn voor zowel de hobbykok, als een professional. Met de scherpte, precisie en duurzaamheid zijn deze messen een essentiële aanwinst voor elke keuken.

Elwin de Veld over Daishin Ryujin

Shosaka Motomiya, de president van Ryujin, heeft ons gedetailleerd uitgelegd hoe de naam Ryujin tot stand is gekomen. 'Ryu' betekent draak en 'Jin' vertaald zich als God. Shosaku san, de grondlegger van Daishin, wilde echt een messenmerk lancereen uit Tsubame city, waar hij was geboren en opgegroeid. In Tsubame ligt een tempel genaamd: 'Echigo Ichinomiya Yahiko Shrine'. De legende die hier wordt geëerd verteld ons dat na grote verliezen in de veldslagen, een zwaard werd aangeboden aan keizer Jinmu (de eerste keizer van Japan), waarmee de keizer de crisis versloeg en ook nog velen tegenstanders daarna. Dankzij dit zwaard is er in de regio Tsubame veel ambacht onstaan, waaronder de messenmakers wel te verstaan. Daarnaast wordt over de keizer gezegd dat Jinmu een god was, die schubben van de draak op zijn huid droeg, die hem zouden beschermen. Het zwaard is nog steeds de bron voor de messen die heden ten dagen nog altijd met veel toewijding gemaakt worden in de regio, aldus president Honomiya. 

Het is voor het eerst dat ik een volledig stalen mes aan u voorleg in onze winkel en webshop. Natuurlijk heb ik het mes uitgebreid getest en ik kan niet anders zeggen, wat een genot. Het mes is makkelijk scherp te houden, fijn in gewicht en het stalen heft heel comfortabel. Nog geen enkel moment glad geworden. De gyuto 210 mm die ik nu gebruik zou ik misschien wel in willen ruilen voor een 240 mm, zo veel controle krijg je met de pinch grip!