Je winkelwagen is momenteel leeg
Bunka • 170 mm • Blue #2 • gehamerde nashiji finish • Japans octaaf heft van walnoot • voor zowel links- als rechtshandig gebruik
Onze Rooij Blue #2 series wordt gemaakt door onze messensmid in Nagasaki prefectuur, Tanaka san, 4e generatie van dit familie bedrijf. In zijn kleine smederij vlakbij zijn huis, maakt hij verschillende series, waaronder onze Blue #2 serie. 3 lagen gesmeed staal: twee lagen roestvrij aan de buitenzijde, met een kern van Blue #2. Tanaka san geeft zijn messen een rauwe uitstraling en geen enkel mes is hetzelfde. Zijn stijl: "Schoonheid door imperfectie en altijd op zoek naar verbeteren van het proces", een stijl die door veel smeden wordt omarmd in Japan. Continue op zoek naar het verbeteren van het proces met als resultaat een perfect mes, wat zich bewijst in de praktijk.
Een compleet handgemaakt mes, met een rauwe uitstraling. Tanaka san maakt een iets hoger lemmet dan we gewend zijn van onze andere messen, wat resulteert in een mes mat wat meer gewicht dan je gewend ben van een klassiek Japans mes met een WA heft. Meer gevoel, meer stabiliteit en een mooi raakvlak tegen het product tijdens het snijden. Het lemmet is met de hand op de watersteen dun uitgeslepen, waardoor het mes mooi verfijnd is achter de vouw, resultaat: weinig weerstand tijdens het snijden. Dit gecombineerd met een vlijmscherpe vouw zorgen voor een "wow" effect tijdens het snijden.
Net als white steel: niet vernoemd naar de kleur van het staal, maar naar het papier waarin het staal is verpakt bij de Hitachi staalfabriek in Japan. Ook hier 3 verschillende gradaties: super, #1 en #2. Blue steels hebben naast het hoge carbongehalte ook chroom en vanadium toegevoegd in hun legering, Aogami blue super doet hier nog een schep bovenop met wolfraam. Het spreekt voor zich dat ‘super’ het langst scherp blijft. Blue #1 kun je dan weer gemakkelijk heel scherp maken en #2 heeft de meeste taaiheid. Ik zeg eigenlijk altijd dat Aogami super ‘the best of both worlds is’: extreem scherp voor een lange tijd en door het toevoegen van chroom iets minder roestgevoelig.
Blue steels zijn moeilijker bij te houden op een wetsteen, maar blijven langer scherp. In tegenstelling tot White steel, zal Blue steel iets minder roesten.
Naast de white en blue steel, zijn er ook roestvrije staalsoorten geïntroduceerd. Carbon stalen blinken uit in scherpte en scherpte behoud, maar men moet wel rekening houden met iets meer onderhoud om roestvorming te voorkomen.
Een mes van Rangelrooij moet een mes van Rangelrooij zijn. Geen Ryusen, geen MAC, geen Takayuki, maar een eigen identiteit. Nu, het is 2021, slijp ik 27 jaar koksmessen, dag in dag uit. Ik denk dat ik ondertussen wel alle modellen een keer in mijn handen heb gehad. Nee, ik ga niet opnieuw het mes uitvinden, nee, ik ga het niet zelf smeden. Mijn vrienden ( zakenrelatie klinkt vreemd na zoveel jaar ) in Japan kunnen dit zoveel beter. Ik kan wel aangeven hoe ik het mes opgebouwd wil hebben, welke staalsoorten, welke model heften en hoe de geometrie en afwerking moet zijn. En geloof mij maar, dat ik al mijn kennis heb ingezet om ROOIJ messen tot een absoluut succes te maken.