Je winkelwagen is momenteel leeg
Sujihiki • 240 mm • Gin san #3 • Japans heft van walnoot • voor zowel links- als rechtshandig gebruik
30 jaar ambacht vieren we met speciale oplages, uniek voor Rangelrooij, ook zo deze schitterende San Ju van Tadokoro Hamono.
Toen ik Makoto san vroeg om een serie voor ons te maken was hij direct enthousiast. Samen kwamen we uit op silver steel. Wel eiste Makoto san een dubbele shinogi finish. Of course, dat is Tadokoro's signature dish! Een verfijnd uitgeslepen lemmet met de prachtige kanji van Tadokoro op de hira. De kracht van eenvoud. Ik ben zeer vereerd dat ik de mogelijkheid krijg om deze prachtige serie aan te bieden.
De messen van Tadokoro san herken je aan de dubbele hoge shinogi. Dit betekent dat het mes aan beide zijdes dun is uitgeslepen, met een hele lange convex vouw. Dit herken je aan de hoge smeedlijn aan beide zijdes van het lemmet, waarna een brede kern goed zichtbaar is. Je herkent hier duidelijk de opleiding van deze ervaren messenmaker, vanaf zijn 16 jarige leeftijd al in aan de zijde van de meesters in Sakai. Deze verfijnde dunne opbouw van het lemmet is perfect voor hoge scherpte en dankzij de geweldige geometrie, een hele goede food release.
Gingami No. 3, ofwel ginsan staal (gemaakt door Hitachi Metals Ltd.) is een roestvrije staalsoort met een zeer fijne structuur, die uitermate geschikt is voor het behoud van scherpte en ook heel scherp te slijpen is. De eigenschappen van ginsan zijn vergelijkbaar met sommige Japanse klassieke carbon white of yellow steels. Ginsan is populair bij zowel professionals als thuis koks en over het algemeen is het makkelijker scherp te houden dan VG10.
Ondertussen zijn er grote commerciële messenmakers in Japan, die het gehele proces van messenmaker perfect geautomatiseerd hebben. Bij Tadokoro Cutlery wordt ieder mes met de hand gemaakt door ervaren ambachtsmensen. Tadokoro messen worden gemaakt, met de gebruiker in gedachte: vlijmscherp en makkelijk scherp te houden voor zowel de professional als de thuisgebruiker. Ik kijk met groot respect naar de afwerking en finish van het werk van Tadokor san, een ware meester van het slijpen. In mijn afgelopen bijna 30 jaar ervaring, staat hij in mijn top 5 van slijpers in Japan.