Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Product image slideshow Items

  • TAKEDA Gyuto Medium
  • TAKEDA Gyuto Medium

TAKEDA Gyuto Medium

€559,00
Incl. btw

De beoordeling van dit product is 0 van de 5

(0)
Niet op voorraad
Aan verlanglijst toevoegen Aan verlanglijst toevoegen

Gyuto • +/- 240 mm • Aogami super • Japans heft van esdoorn • kurouichi afwerking • voor zowel links- als rechtshandig gebruik

Kenmerken van de Takeda NAS serie

Compleet in Niimi Japan gemaakt, uitgeslepen en afgewerkt door Shosui Takeda. Een kern van aogami super, deze staalsoort is vriendelijk in onderhoud en blinkt uit in het behoud van scherpte. De buitenste kurouichi gesmede buitenlagen zijn hol gesmeed en van roestvrijstaal. Doordat het lemmet hol is uitgesmeed (denk aan een doorsnede van een zandloper), heb je tijdens het snijden weinig raakvlak met het product. 

Vooral het smeden is Shosui Takeda zijn specialiteit: dun, dunner en dunst. Takeda smeed zijn lemmet heel dun, waarna hij het niet meer hoeft uit te slijpen. Eigenlijk wordt het lemmet hol gesmeed en met de hand wordt het snijvlak uitgeslepen. Het dunne lemmet heeft weinig weerstand en de kern van aogami super is Japans beste staalsoort voor koksmessen. Messen worden handmatig nagelopen door de meester zelf.

Let op:
Deze extreem lichte en dunne messen, zijn heel dun uitgeslepen en ideaal voor het snijden van groenten, rauwe vis en voor het trancheren van vlees. Dit is geen instapper voor de beginnende kok, maar een mes voor een gevorderde hobbyist of professional, die precies weet om te gaan met dit bijzonder opgebouwde snijvlak. De ervaring leert dat deze messen het beste tot hun recht komen als ze op juiste wijze worden gebruikt. Absoluut niet wrikken of hakken!

Blue steel, ook wel Aogami/Aoki steel

Ook hiervoor geldt: niet vernoemd naar de kleur van het staal, maar naar het papier waarin het staal is verpakt bij de Hitachi staalfabriek in Japan. Ook hier 3 verschillende gradaties: super, #1 en #2. Blue steels hebben naast het hoge carbongehalte ook chroom en vanadium toegevoegd in hun legering, Aogami blue super doet hier nog een schep bovenop met wolfraam. Het spreekt voor zich dat ‘super’ het langst scherp blijft. Blue #1 kun je dan weer gemakkelijk heel scherp maken en #2 heeft de meeste taaiheid. Ik zeg eigenlijk altijd dat Aogami super ‘the best of both worlds is’: extreem scherp voor een lange tijd en door het toevoegen van chroom iets minder roestgevoelig.

Blue steels zijn moeilijker bij te houden op een wetsteen, maar blijven langer scherp. In tegenstelling tot White steel, zal Blue steel iets minder roesten.

Naast de white en blue steel, zijn er ook roestvrije staalsoorten geïntroduceerd. Carbon stalen blinken uit in scherpte en scherpte behoud, maar men moet wel rekening houden met iets meer onderhoud om roestvorming te voorkomen. 

Elwin de Veld over Takeda messen

TAKEDA HAMONO smeed sinds 1952 koksmessen, sikkels, hakmessen en jachtmessen. Shosui Takeda is derde generatie van dit kleine familie bedrijf, wat bestaat sinds 1920. Takeda's Shosui san streeft ernaar ieder mes uniek te maken en probeert alsmaar beter te worden: "Je bent zo goed als je laatste mes", aldus Shosui san. Iedereen die een met een TAKEDA mes heeft gesneden, weet dat dit een compleet ander mes is, extreem dun, echt vlijmscherp en een niet te vergelijken snij gemak. Ieder mes is compleet met de hand gesmeed en altijd anders in maatvoering. Dankzij de roestvrije buitenlaag is alleen het snijvlak gevoelig voor oxideren. De octogonale heften geven veel handgevoel en ieder model is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Je beoordeling toevoegen